domingo, 30 de noviembre de 2008

L'energia Eòlica I

  • Què és?

Lènergia eòlica és l'energia produïda pel vent, que consisteix en l'aprofitement de l'energia cinètica del vent. Provè del llatí aeolicus, relatiu a Eòl, déu dels vents.

  • Qué és un aereogenerador, com funciona i de quines parts està compost?

Avui en dia es pot transformar l'energia eòlica en electricitat amb gran aficiència, gràcies a aereogeneradorsde grans dimensions, tambè denominats turbines de vent.Una aereogeneradors està format per un conjunt d'aspes (normalment tres) connectades a un rotor que, mitjançant un sistema d'engrenatgesestà conectat a un generador elèctric. Tota aquesta maquinària (turbina de vent) és col·loca al cim d'una torre on hiha més influència del vent.

  • Quina influència té l'alçada de l'aereogenerador i l'electricitat que produeix?

La longitut de les aspes definirà el diàmetre de l'àrea d'escombrat de les mateixes i, quantmajor sigui aquesta àrea, major serà la potència.Com ja s'ha dit un dels elements més importants en aquests generadors és el control de potència, ja que estén parlant de màquines molt grans i lògicament situades en llocs molt exposats a la força del vent. També es important obtenir, del vent, el màxim rendiment possible, per la qual cosa no s'ha d'obtenir la màxima potència amb el vent més fort possible si no amb el vent més freqüent a la zona que hauria de ser d'aproximadament 14 m/s.
Regulació per control de pas:
En aquest cas les pales que no estan fixes a l'eix que transmet la força al multiplicador i davant de vents més forts del necessari, aquestes canvien l'angle respecte al vent de tal forma que ofereixen menys resistència al vent i el deixen passar sense oposar cap resistència.
Regulació passiva per pèrdua aerodinàmica:
En aquest sistema les pales estan fixes a l'eix, però s'ha realitzat un disseny molt acurat de l'aerodinàmica de les pales. El que s'intenta amb el disseny de la pala es aconseguir un perfil de tal forma que en el moment en el vent que incideixi sobre la pala sigui massa gran a la part de la pala situada a sotavent es provoqui una turbulència que vagi augmentant a mesura que augmenta la força del vent que acabi compensant la força del mateix vent. Aquest sistema de regulació precisa d'un bon disseny de les pales, però fa innecessaris parts mòbils al dins de la boixa. Actualment dues terceres parts dels aerogenedors en funcionament porten aquest sistema.
Regulació activa per pèrdua aerodinàmica:
És un sistema molt similar al primer, les pales no estan fixes a l'eix i dins de la boixa hi ha mecanismes elèctrics o hidràulics que giren les pales en funció de la força del vent la diferència amb el primer sistema és que la direcció de gir de les pales canvia i en comptes de deixar passar més fàcilment l'aire o fa de manera contraria d'aquesta forma es produeix una pèrdua de sustentació similar al sistema passiu per pèrdua aerodinàmica, amb l'avantatge que al realitzar-se d'una forma activa en tot moment es pot controlar la potència transmesa al generador i augmentar el rendiment. Aquest és el sistema que s'està implantant cada vegada més als aerogeneradors més potents (a partir de 1 Mw).

Eva Pérez Herrero

1 comentario:

Montse Favà dijo...

Ídem que a la primera entrada!!!